Börja uppifrån och ned brukar man höra när det diskuteras renovering och restaurering, och visst stämmer det. Men en fastighets tak är inte enbart en funktionell byggnadsdel utan står även för en stor del av det visuella intrycket av byggnadens yttre.
Oavsett om det handlar om en mindre eller mer omfattande takrenovering så hjälper vi våra kunder med deras pann- och plåttak. Vi byter delar, målar eller hjälper till med en komplett omläggning av taket.
Projektledare
0733-681054
tommy.fehrm@tegelfogen.se
Mycket som är självklart för oss är inte självklart för alla andra och därför berättar vi gärna att Povel är vårt verksamhetsstyrningssystem och följer kvalitets-, miljö- och arbetsmiljökrav som anges i ISO 9001, ISO 14001 och OHSAS 18001.
Vi är också medlemmar i Mur och putsföretagen, Sveriges Byggindustrier och Göteborgs Byggmästareförening samt är en certifierad Fasadentreprenör med behörighet för murning och putsning i klass I.
Du kan läsa mer om våra certifieringar, behörigheter och vårt hållbarhetsarbete här.
Varje fastighet är unik och så också dess behov.
Med kontinuerligt underhåll håller ett tak ofta bra över tid. Takets material, konstruktion och utsatthet för väder och vind är faktorer som spelar in när det kommer till takets renoveringsbehov. Ett tegel- eller plåttak kan ofta hålla 30–50 år med rätt underhåll, medan ett papptak ofta inte håller längre än 15–30 år.
Om takets skick har börjat påverka dess funktion är svårt för en lekman att bedöma, men det finns vissa faktorer som du som fastighetsägare eller förvaltare kan vara uppmärksam på när det kommer till fastighetens tak.
Löpande underhåll är bra och kan förlänga intervallen mellan de större renoveringarna. Tak som underhålls håller längre!
Om det inte redan finns, gör gärna upp en detaljerad underhållsplan i samband med renoveringen. Använda sammanställningen från entreprenör som grund? Med aktuella material, färgkoder osv.
Riktlinjen vid bygglov är att nya saker och förändringar av befintliga kräver bygglov. Vid renovering av tak behövs vanligtvis inte bygglov, men däremot kan det behövas vid takbyte, tilläggsisolering eller komplettering/tillägg av takdetaljer.
Regler förändras dessutom så du kan bli ålagd att uppgradera taksäkerheten i samband med en renovering.
Vid renovering av gamla tak med takpannor behöver man oftast inte byta ut alla pannor utan det går bra att återanvända de gamla takpannorna och komplettera med nya där pannor saknas eller gått sönder.
Istället plockar man ner pannorna och kontrollerar underlaget och takstolarna. Oftast krävs det att man byter bärläkt och underlagspapp mer regelbundet.